Kamyonum
Shadow

Engelli Yasasına 3 yıl Erteleme

Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanları yaptıkları görüşme sonucunda engelli yasasına uyum sürecine 3 yıllık bir erteleme gelebileceği ifade etti.
ABONE OL
Abone Ol
Engelli Yasasına 3 yıl Erteleme
Haberler / Gündem
25 Haziran 2012 Pazartesi 08:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye’nin en büyük toplu taşıma filolarına sahip illerinin Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanları Ankara’da bir dizi görüşmeler gerçekleştirerek bu yasanın uyum sürecinin uzatılmasını istediler. Bursa, Ankara, Kayseri, Adana ve Kocaeli Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanlarının yaptıkları görüşme sonucunda 3 yıllık bir erteleme gelebileceği ifade edildi.

2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin dolmasına günler kala, 3 yıl uzatma geldiği ifade edildi. Buna göre 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak süre 7 Temmuz 2015’e uzatılacak. Bu uzatmanın gerekçesi, “gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla” şeklinde açıklandı.
Ankara’da TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti 23. Dönem Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK PARTİ Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ile bir dizi görüşme gerçekleştiren Özel Halk Otobüsçüleri Odası başkanları görüşmelerin iyi geçtiğini belirterek yasanın ertelenmesinin herkes için daha iyi olacağını belirttiler.

Engelli erişimine uygun hale gelmesi gereken 24 bin otobüs var
Türkiye’de şuanda engelli erişimine uygun olarak dönüştürülmesi gereken 24 bin otobüsün olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları otobüs üreticilerinin 3 yılda bile bu dönüşümü sağlayacak yeterli alt yapılarının olmadığını dile getirdiler. Ayrıca bu dönüşüm sırasında otobüsçü esnafına teşvik verilemesi ve düşük ÖTV’li akaryakıt ile engelli erişimine uygun yeni almaya özendirmesi gerektiğinin belirten başkanlar, otobüsçü esnafının bu vergi yükü ve yenileme dayatması ile zorda olduğunu belirttiler.

Engelli asansörü de çözüm değil
Engelli asansörü veya lift olarak adlandırılan sitemi kurmak için 20-25 bin TL civarında bir ek maliyet ile kurulacak sisteminde bu yasaya uyumda geçici bir çözüm olduğunu belirten halk otobüsü esnaf odaları başkanları asansör üreticilerinin de TSE belgesinin olmadığından da dert yandılar. TSE belgesi olmadan takılan asansörlerin TÜVTURK muayene istasyonlarında geçemediğini belirterek otobüsçü esnafını 300-400 bin TL verip yeni otobüs aldırmaya zorlandıklarını belirttiler.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM HABERLER TESLİMAT DENİZ TAŞIMACILIĞI ENGLİSH YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Kamyonum