Kamyonum
Shadow

UND Transit Taşımacılara Destek Oluyor

Türk taşımacıları, Avusturya’nın transit ticaretin önündeki engellerin kaldırmasını ve Macaristan güzergahından gelen yıllık 25.000 aracın geçişi için transit geçiş belgesi tahsis edilmesini istiyor. UND, Avusturya makamlarının dikkatini bu konuya çekmek üzere başkent Viyana’da bir basın toplantısı düzenledi.
ABONE OL
Abone Ol
UND Transit Taşımacılara Destek Oluyor
Haberler / Haberler
27 Ağustos 2013 Salı 16:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye’nin ihraç ve ülkeye dönüşte ithal yükünü taşıyan Türk araçlarının Avusturya’dan yıllık transit geçiş ihtiyacının yaklaşık 120.000 adet olmasına karşın Avusturya Türkiye’ye uzun yıllardır 15.000 transit geçiş belgesi tahsis ediyor. Türk araçlarının kalan transit geçiş ihtiyacı ise yine uzun yıllardır Ro-La trenlerinin kullanması ve bu tren kullanımından kazanılan karayolu ödül belgeler ile sağlanıyor. Türk taşımacısı yavaş ve daha maliyetli olmasına rağmen bu sorunu Macaristan, İtalya ve Slovenya’dan kalkan Ro-La trenlerini kullanarak çözmeye çalışıyordu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreter Yardımcısı Bahadır Öztanyel de yaptığı konuşmada, Dünya Ticaret Örgütü Ticaret ve Gümrük Tarifeleri Genel Anlaşması’na (GATT) istinaden ülkelerin coğrafi sorumluluklarını kötüye kullanamayacaklarını anlatarak, “Türk araçlarına yapılan her türlü engelleme ürün maliyetlerini artırırken, ürünlerin tüketiciye ulaşmasını engelleyecektir. Avusturya’yı taraf olduğu bu anlaşmaya uymaya davet ediyoruz” dedi.

 Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği Uzmanı ve UND Danışması Can Baydarol ise durumun GATT Anlaşmasının V. Maddesi ve Türkiye-Avrupa Topluluğu Gümrük Birliği Anlaşmasına aykırı olduğunu belirtti. Baydarol, “Avrupalılar Türkiye üzerinden geçiş haklarını özgürce kullanabilirken, Türk taşımacıları engelleniyor, bu haklarını kullanamıyor. Araçlar engellendiğinde taşımacılık hizmeti daha maliyetli hale geliyor, bunun bedelini ise üretici ve tüketici ödüyor. Bu durum Gümrük Birliği ile yasaklanan eş etkili vergidir. Kota ile araç sayısının kısıtlanması ise malın miktarının kısıtlanmasıdır aslında, bu da Gümrük Birliği kurallarına aykırıdır” dedi. Baydarol, “Avusturya son 3 yılda Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkedir. Avusturyalı üreticiler bu uygulamanın kendi rekabet güçlerini zayıflattığını görmelidir” dedi.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM HABERLER TESLİMAT DENİZ TAŞIMACILIĞI ENGLİSH YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Kamyonum