Kamyonum
Shadow

Kış Lastiği Kanunu Ve Tebliği Yetersiz

Ülkemiz genelinde kış mevsimlerinde yaşanan kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ulaşım aksamaları ve kazalar başta olmak üzere olumsuzluklar yaşanmasıyla beraber, “Kış Lastiği” uygulanması konusundaki kanun maddesi ve yayınlanan tebliğdeki yetersizliklere bir kez daha el atılması gerekliliğinin gündeme gelmesi üzerine 5 dernek ortak bildiri yayınladı.
ABONE OL
Abone Ol
Kış Lastiği Kanunu Ve Tebliği Yetersiz
Haberler / Lastik
10 Şubat 2022 Perşembe 11:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Yol güvenliği ile ilgili, karayollarında ölüm ve yaralanmalar olmasın diye çalışan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TTKÖD), Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği (KTYG), Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED), Fahri Trafik Müfettişleri Derneği (FTMD) ve Trafikte Ortak Akıl Derneği (TRAP) olarak kamuoyuna aşağıdaki açıklamayı yaptı:

9 Şubat 2017’de 687 numaralı KHK ile 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununa eklenen 65/A maddesi ile yolcu ve eşya taşıyan ticari taşıtlara kışın Kış Lastiği kullanma zorunluluğu getirildi.

1.4.2017’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) “Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” yayınladı.

Mevzuatımızda Kış Lastiği belgelendirme şartları belirlenmiş ve bu lastiklere  “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” (İngilizcesi 3PMSF) tanımlanmıştır. Bu lastikler Kış Lastiği logosu yanında “M+S” harflerini de taşırlar: 3PMSF M+S.

Uluslararası 3PMSF Kış Lastiği Standartlarına uymayan, belgelendirme gerektirmeyen “çamur ve kar” anlamına gelen “M+S” harflerini taşıyan lastikler arazi araçlarını amaçlayarak üretildiği için kış aylarında asfalt yüzeylerde sık rastlanan kaygan zemin ve buzlanmalarda tehlikeli sürüşe neden olabiliyor. Geçmişte SUV üreticilerinin ve Orta Avrupa ülkelerinde “kış şartlarına uygun lastik” adıyla üretilen bu lastikler yerini “3PMSF Kış” veya “3PMSF Dört Mevsim” lastik standardına  üretilen lastiklere bırakmıştır. Almanya ve Avusturya 2018 yılı itibariyle 3PMSF Kış Lastiğini karayolunu kullanan tüm taşıtlara şart koşmuştur.

A) Yanlışlar ve sorunlar:

  1. Kanun (65/A maddesi) Kış Lastiği istemesine karşın tebliğ “M+S” lastiğini yeterli sayıyor.
  2. Tebliğ, yük taşımasına rağmen TIR römorklarını Kış Lastiği kapsamına almıyor.
  3. Çekicilerin çeker dingilleri fabrika çıkışı Kış Lastiği olmayan “M+S” lastik takılı olduğu için TIR’ların yaz-kış aynı lastiklerle dolaşmasının önü açılıyor.

B) Tebliğ ve Kanun ile ilgili değişiklik ihtiyaçları:

  1. Kışın takılması gereken lastik kanunda "Kış Lastiği" olarak yazılmışken tebliğde "M+S lastiği" de Kış Lastiği sayılmakta. Bu eksikliği gidermek için sadece (3PMSF) logolu Kış Lastiği kullanımı zorunlu tutulmalı,
  2. Tebliğe göre şehirlerarası otobüslerin sadece çeker dingiline M+S lastiği takılması yeterli. Fakat diğer dingillerde bulunan lastikler de azami derecede önemli olduğundan, tüm tekerlerde Kış Lastiği (3PMSF) istenmeli,
  3. Tebliğe göre TIR römorkları için Kış Lastiği zorunlu değil. Kanuna aykırı olan tebliğ düzeltilmeli ve römorklar için de Kış Lastiği zorunlu olmalı,
  4. Tebliğ, kanunun düzenlemesinin ötesine geçerek otomobillere de dolaylı şekilde Kış Lastiği zorunluluğu getiriyor. Yasal mevzuat yeniden düzenlenerek bu çelişki ortadan kaldırılmalı ve tüm karayolu taşıtları için Kış Lastiği düzenlemesi getirilmeli. Karayollarımızdaki toplam araç parkının içinde %22.6 paya sahip ticari araçlara zorunluluk getirilirken %54.3’lik paya sahip otomobillerin Kış Lastiği zorunluluğu dışında tutulması, trafikte yol güvenliği açısından özel otomobilleri, kış aylarında (7 derece altındaki havalarda) kaygan zeminlerde asfalt yüzeye tutunmasını azalttığı için kaza yapma risklerini arttırarak trafikte en zayıf halka durumuna getirmektedir.

Üç tarafı denizle çevrili ve ortalama 1100m rakıma sahip ülkemizin İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde Kuzey Avrupa iklimine yakın bir kış iklimi olmaktadır. Yolcu ve yük taşımacılığının büyük oranda karayolu üzerinden yapıldığı ülkemizde, trafik kazalarını ve can kayıplarını azaltmak için kışın doğru lastik kullanımı çok büyük önem taşımaktadır.

Yukarda bahsedilen Kış Lastiği kullanımıyla ilgili düzenlemelerin yapılarak kışın trafikte yol güvenliği yükseltilmelidir.

Uzakdoğu’dan sadece M+S logosu vurulmuş kalitesiz ve tehlike yaratan lastik ithalatı önlenmelidir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Cüneyt Göktaş
 11 Şubat 2022 Cuma 09:22
Kış lastiği zorunluluğunu anlatıyorsunuz da, Mevsiminde Kış lastiği Mevsiminde Yaz lastiği zorunluluğundan bahsetmiyorsunuz. Kış lastiği zorunlu diye birçok şahıs veya şirket araçlarına lastik ihtiyacı olduğunda Mevsim koşullarını gözetmeksizin kış lastiği alıyor ve Yaz-Kış bu lastikleri kullanıyor. Neden ? Çünki sadece kış lastiğinde kanuni denetim ve zorunluluk var. Kış lastiği yazın kullanılınca ne olur? lastik özelliğini korur mu? Kış lastiği yazın nasıl tepki verir ve ne gibi olumsuzluklar yaşatılır hiç konuşulmuyor.
 Semih Baydar
 10 Şubat 2022 Perşembe 17:10
Söz konusu açıklamalar ve yapılan önerilerin tümünü doğru buluyor ve desteklediğimi belirtmek istiyor ve teşekkür ediyorum. Saygılarımla...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM HABERLER TESLİMAT DENİZ TAŞIMACILIĞI ENGLİSH YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Kamyonum