Kamyonum
Shadow

Gümrük Beyannameleri İptal İşlemleri !

458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 64 . maddesi ile Gümrük Yönetmeliği'nin 123 ila 128. maddelerine istinaden yapılacak iptal işlemlerinin aşağıda belirtilen esaslara uygun olarak yerine getirilmesi gerektiği açıklandı.
ABONE OL
Abone Ol
Gümrük Beyannameleri İptal İşlemleri !
Haberler / Haberler
23 Ağustos 2013 Cuma 13:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

1- Yükümlü tarafından gümrük beyannamesinin iptali talebinde bulunulması halinde öncelikle yükümlünün gümrük idaresine iptal talebini içeren bir dilekçe ile başvurması ve bu talebin gümrük idare amirince uygun görülmesi halinde beyannamenin iptal edilmesi gerekmektedir.

Gümrük beyannamesinin Gümrük Kanunu'nun 70. maddesine istinaden gümrük idaresince yükümlü talebi olmaksızın re'sen iptal edilebilmesi için öncelikle gümrük idare amirinin iptal kararını uygun görmesi, ardından beyannamenin iptal edilmesi gerekmektedir.

2- Bu Genelge kapsamına giren gümrük beyannamelerinin iptal işlemleri, idare amirince görevlendirilecek personel tarafından beyannamenin statüsü değiştirilmeksizin gerçekleştirilecektir.

3- Bu Genelge kapsamında ihracat beyannamelerinin iptal edilebilmesi için, ihracat beyannamesinin BİLGE Programı Detaylı Beyan modülünde veya NCTS uygulamasında tescil edilmiş bir transit beyannamesinde yahut BİLGE Programı Özet Beyan modülünde tescil edilmiş bir çıkış bildiriminde veya özet beyanda açma yapılmamış ve "çıkabilir" statüde olması gerekmektedir.

4- Beyannamede iptal işlemlerinin gerçekleştirilme usulüne lişkin teknik detaylar Bakanlığımız intranet adresinde "BİLGE İşlemleri" sekmesi altında bulunan rehberde yer almaktadır.

5- İptal edilecek beyannamenin başka bir gümrük beyannamesi, özet beyan veya elektronik ortamda gerçekleştirilmiş diğer işlemlerle bağlantılı olması durumunda, bunların kontrol edilmesi gerekmekte olup söz konusu belge veya işlemlerde gerekli düzeltmeler yapılmadan beyanname iptal edilmeyecektir.

Örneğin 5300 rejim kodlu bir beyannamenin tutanakla kapatıldığının tespit edilmesi durumunda, söz konusu beyannamenin iptal edilebilmesi için öncelikle tutanağın iptal edilmesi gerekmektedir.

6- Bir gümrük beyannamesinin iptal edilmesinin ardından, iptal edilen beyanname muhteviyatı eşya için yükümlü tarafından yeni bir beyannamenin tescil edilmesi halinde, tescil edilen yeni beyannamenin 44 numaralı alanına iptal edilen beyannamenin sayısının/tarihinin girilmesi gerekmektedir.

7- BİLGE Sisteminde iptal işleminin geri alınması mümkün olmadığından, iptal işlemini yapan memur tarafından gerekli dikkatin gösterilmesi gerekmektedir.

8- Gümrük idare amirleri gümrük beyannameleri iptallerinin yukarıda belirlenen usul ve esaslar dahilinde gerçekleştirilmesini teminen gerekli önlemlerin alınmasını sağlamakla ve yapılan iptal işlemlerini sorgulama ekranlarından düzenli olarak sorgulayarak işlemlerin mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin denetimini yapmakla sorumludur.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM HABERLER TESLİMAT DENİZ TAŞIMACILIĞI ENGLİSH YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Kamyonum