Kamyonum
Shadow

SESİMİZİ DUYUN, MAĞDURİYETİMİZİ GİDERİN

Yalova’ daki toplu taşımacılık Yalova ilçe statüsünde iken 1986/10553 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında 1988 yılında yapılan ihale sonucu hak elde eden Yalova Minibüsçüler Odasına bağlı 77 M plaklı minibüslerle yapıla gelmekte idi. Ancak Yalova’ nın il statüsüne dönüşmesi sonrasında kimi ilçe ve belde esnafının taşımacılık yapma talepleri gündeme gelmiş ve konu ile ilgili muhtelif davalar açılmış olup bunlardan ikisi ile ilgili yargısal süreç ve alınan mahkeme kararları şu şekilde sonuçlanmıştır.
ABONE OL
Abone Ol
  SESİMİZİ DUYUN, MAĞDURİYETİMİZİ GİDERİN
Haberler / Gündem
19 Temmuz 2011 Salı 13:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

 

        

  1. Altınova – Yalova arası minibüs taşımacılığıyla ilgili yargı süreci;

 

Yalova’nın il olmasından sonra Altınova beldesi Yalova iline bağlı bir ilçe haline gelmiştir. Bu değişiklik öncesinde Karamürsel–Altınova–Yalova arasındaki taşımacılık Karamürsel ilçesinde kurulu S.S. 27 No’lu Karamürsel-Handere Kooperatifine ait 58 araçla yapılmakta idi. Aynı şekilde Yalova–Karamürsel arasındaki taşımacılıkta Yalova Minibüsçüler Odasına bağlı 77 M plakalı tahditli minibüslerle yapılmakta idi. Mülki sınır değişikliğiyle Altınova’nın Yalova’ya bağlı ilçe olması sonrasında bu araçlardan 13 adedinin plakaları 77 M serisine dönüştürülmüş, kalan 45 araç ise 41 M plakalı olarak Karamürsel–Yalova arası çalışmalarına devam etmişlerdir.

 

Karamürsel–Yalova, Yalova–Karamürsel arasında karşılıklı yapılan bu taşımacılıkla ilgili olarak Yalova İl Trafik Komisyonunun 8.9.2005 günlü, 2005/28 sayılı ve yine Kocaeli İl Trafik Komisyonunun 14.7.2005 günlü, 2005/27 sayılı kararları alınmış ve bu kararlar çerçevesinde; Karamürsel–Yalova arasındaki taşımacılığın Karamürsel’e bağlı 41 M serisi minibüslerle; Yalova–Karamürsel arasındaki taşımacılığın da 77 M plakalı minibüsler ile 41 M’den 77 M plakalıya dönüştürülen Altınova’ya bağlı minibüsler vasıtasıyla yapılmasına karar verilmiştir .

 

Bu arada Yalova İl trafik Komisyonunun 04.07.2007 günlü, 2006/25 sayılı karara ek (1) kararı ile; Altınova-Yalova arasında taşımacılık yapmak üzere S.S 81 No’lu Altınova Minibüsçüler ve Otobüsçüler Kooperatifi üyesi 36 araca daha taşımacılık izni verilmiştir.

 

Yalova İl Trafik Komisyonunun 04.07.2007 günlü, 2006/25 sayılı karara ek kararına karşı dava açılmış ve Bursa 1. İdare Mahkemesinin E. 2007/1466, K.2009/470 sayılı kararıyla mevcut minibüslerin taşımacılık ihtiyacını karşıladığı, söz konusu hatta ek bir taşımacılık ihtiyacı ihtiyacı bulunmadığından yeni minibüslere taşımacılık izni verilmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava konusu kararın İPTALİNE karar verilmiştir . Söz konusu iptal kararı Danıştay 8. Dairesinin E.2009/10054, K2010/5940 sayılı kararıyla da ONANMIŞ bulunmaktadır .

 

Belirtilen mahkeme kararı üzerine Yalova İl Trafik Komisyonu tarafından 02.11.2009 günlü, 2009/14 sayılı karar alınmış ve 04.07.2007 günlü, 2006/25 sayılı karara ek (1) kararla taşımacılık izni verilen 36 araca ait taşımacılık yetkisi İPTAL edilmiştir. Bu arada yine Yalova’da Termal ilçesinde de aynı sancı baş göstermiştir.

 

  1. Termal – Yalova arası minibüs taşımacılığıyla ilgili yargı süreci;

 

         Yalova – Termal arasındaki minibüs taşımacılığı da aynı şekilde 1988 yılında yapılan ihale sonrası İstanbul İl Trafik Komisyonunun 15.6.1988 günlü, 1988/26 sayılı, Yalova İlçe Trafik Komisyonunun 28.9.1988 günlü, 1988/9 sayılı kararları çerçevesinde Yalova Minibüsçüler Odasına bağlı 77 M Plakalı 45 adet minibüsle yapıla gelmektedir .

 

         Bu arada Yalova İl Trafik Komisyonunun 21.8.2009 günlü, 2009/12 sayılı karara ek (1) kararı ile; Termal–Yalova arasında taşımacılık yapmak üzere S.S.36 No’ lu Termal Birlik Otobüsçüler Kooperatifine taşımacılık izni verilmiştir.

         

      Yalova İl Trafik Komisyonunun 21.8.2009 günlü, 2009/12 sayılı karara ek (1) kararına karşı dava açılmış ve Bursa 1.İdare Mahkemesinin E.2009/777, K.2011/94 sayılı kararıyla; Yalova–Termal arasında çalışan 77 M plakalı minibüsler ile aynı hatta çalışan 2 adet halk otobüsünün taşımacılık ihtiyacını karşılayıp karşılamadığının tespiti yoluna gidilmeden Termal Kooperatifine taşımacılık izni verilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu komisyon kararının İPTALİNE karar verilmiştir.

 

       Belirtilen mahkeme kararı üzerine Yalova İl Trafik Komisyonu tarafından 21.06.2011 günlü 2011/07 sayılı karar alınmış ve söz konusu hatta ek taşımacılık ihtiyacının bulunmadığı gerekçesiyle Termal Kooperatifine bağlı araçlara verilen taşımacılık yetkisi İPTAL edilmiştir.

 

  1. Her iki hatla ilgili şu andaki fiili durum:

 

        Belirtildiği üzere gerek Altınova–Yalova arası gerekse Termal–Yalova arasındaki ek taşımacılık  talepleri mahkemelerce kabul edilmemiş ve konuya ilişkin İl Trafik Komisyonu kararları iptal edilmiştir. Buna rağmen taşımacılık talepleri reddedilen her iki kooperatif araçlarına Bursa Ulaştırma Bölge Müdürlüğünce D4 türü yetki belgesi verildiği ve bu araçların bu belgelere dayalı olarak belirtilen hatlarda halen taşımacılık yapmakta oldukları görülmektedir.

 

        Anayasanın 138. maddesinde, Yasama ve yürütme organları ile İdarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremeyecekleri ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyecekleri belirtilmiştir. Aynı şekilde 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesinde de, yargı kararlarının tebliğ tarihinden itibaren nihayet 30 gün içinde yerine getirilmesinin zorunlu olduğu, aksi durumun kararı uygulamayan idare ve kamu görevlileri için tazminat sorumluluğuna yol açacağı öngörülmüştür. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre yargı kararlarının uygulanmamasının ilgili kamu görevlileri açısından Ceza Kanunu kapsamında görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacağı da açık bulunmaktadır.

 

          Öte yandan mahkeme kararlarının bağlayıcılığının genel bir kural olması nedeniyle mahkeme kararında davacı veya davalı sıfatı olsun olmasın bütün kişilerin ve devlet kurumlarının yargı kararıyla bağlı olduklarından ve karar gereklerine uygun davranmak zorunluluğundan kuşku bulunmamaktadır.

           

           

         Yargı kararlarına rağmen, 2011 yılındaki 3 No’lu genelge karşısında nasıl bir yol izleyeceğimizi, “durumunuzu düzeltin gelin” denilen maddeden de ne anlamamız gerektiğini anlamış değiliz. Eğer anladığımız ve Bölge Müdürlüğü’nün söylediği şekilde “TAHDİTLİ plakadan, TAHSİSLİ plakaya” geçin demek ise bu durum da bu zamana kadar elimizde var olan haklarımızın kaybedilmesi gibi bir duruma yol açmakta. Bu mağduriyetimizin giderilmesini, Bakanlığımızın ve yetkililerin sesimize kulak vermesini, bu genelgede bizi kapsam dışına alarak ya da genelgeye ek bir madde konularak haklarımızın aynen kalması yönünde veya aynı şartlarda D4 belgesi verilerek mağduriyetimizin giderilmesine yönelik çaba gösterilmesini diliyor; (annenin ve babanın çocuklarını mağdur etmeyeceği gibi) Bakanlığımızın bize kucak açarak adaletli hak dağıtacağına canı gönülden inanıyorum. Şimdiden yapacaklarından dolayı minnetimi bildirir saygılarımı sunarım.

 

Hukukun en kötüsü suçsuzu korkutandır.

 

Ünsal AKBAY

BAŞKAN

 

S.S. 45 No’lu Altınova Minibüsçü

Taşıyıcılar Kooperatifi        

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR

 Misafir
 20 Temmuz 2011 Çarşamba 13:42
Adamların istedikleri belli birilerini kayırmak. baştakilerden 1 veya 2 tanesine hat verin bakın nasıl işleriniz hal olur:))
 Misafir
 19 Temmuz 2011 Salı 17:19
adelet elbet teceelli edecektir,allah yardımcınız olsun mağdur arkadaşlar

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNDEM HABERLER TESLİMAT DENİZ TAŞIMACILIĞI ENGLİSH YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Kamyonum